Coronavirus menggesa pembuat alat kerjasama untuk menawarkan barangan secara percuma

Penjual perisian kolaborasi dan video utama kini menawarkan produk kepada pengguna tanpa kos tambahan sebagai tindak balas terhadap penyebaran coronavirus.

Kebimbangan mengenai virus COVID-19 telah menyebabkan ledakan dalam kerja jauh, kerana organisasi menggalakkan pekerja tinggal di rumah dan semakin banyak persidangan dibatalkan.

Walaupun banyak syarikat telah melihat harga saham mereka mengecil kerana gangguan yang disebabkan oleh virus itu – Bursa Saham York baru turun dengan tajam sekali lagi Khamis – vendor perisian yang membolehkan kerja jauh seperti penyedia perisian persidangan video Zoom telah melihat harga saham naik secara dramatik .

Minggu ini, Microsoft, Google dan Cisco mula menawarkan beberapa perkhidmatan secara percuma kepada mereka yang memerlukan keupayaan kerjasama jarak jauh.

Google pada hari Selasa berkata ia akan mula menawarkan keupayaan persidangan video Hangouts Hangouts untuk semua pelanggan G Suite dan Pendidikan G Suite tanpa kos tambahan minggu ini. Ciri-ciri yang biasanya tersedia untuk pelanggan peringkat perusahaan termasuk akses kepada mesyuarat yang lebih besar sehingga 250 peserta, secara langsung streaming sehingga 100,000 penonton dalam satu domain, dan keupayaan untuk merakam mesyuarat dan menyimpannya ke Google Drive.

Langkah itu ditetapkan untuk kekal di tempat sehingga 1 Julai.

Microsoft membuat versi premium aplikasi kerjasama Pasukannya secara percuma sebagai sebahagian daripada tawaran percubaan enam bulan untuk pelan pembayaran Office365 E1.

Versi percuma Pasukan sudah tersedia dengan ciri-ciri terhad berbanding dengan tier berbayar. Microsoft berkata bahawa ia akan mengalihkan sekatan ke atas had pengguna pada versi Pasukan Bebas bermula 10 Mac, serta membiarkan pengguna menjadualkan panggilan video dengan rakan sekerja.

“Di Microsoft, perhatian utama kami adalah kesejahteraan pekerja kami dan menyokong pelanggan kami dalam menangani impak perniagaan semasa masa yang mencabar ini,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan. “Bagi kebanyakan individu dan organisasi, persidangan video, persidangan dan kerjasama Microsoft Teams memainkan peranan penting dalam membantu orang ramai terus bekerja dan bekerjasama.

“Dengan membuat Pasukan tersedia untuk semua orang selama enam bulan, kami berharap kami dapat menyokong kesihatan dan keselamatan awam dengan membuat kerja jauh lebih mudah,” kata syarikat itu.

Sumber : www.computerworld.com